Què és la Teràpia Gestalt

La teràpia psicològica en línia Gestalt és una manera de fer teràpia lliure i espontània que es va definir als anys 1950, pel seus creadors, el matrimoni  Laura i Fritz Perls (psicòloga i psiquiatra psicoanalista, respectivament) , com una teràpia:

  • Humanista, perquè creu que cada ésser humà és únic i té la capacitat d’apendre i desenvolupar-se durant tota la seva vida.
  • Existencial, perquè busca el “jo autèntic” que està amagat rere maneres de fer, idees i creences que ens limiten i no ens  permeten crèixer.
  • Fenomenològica, doncs l’importància està en l’experiència completa enlloc de en el que pensem de l’experiència; posa l’atenció en el que notem, el que sentim i el que fem.
  • Sistèmica, contempla la persona com un ésser viu que s’ha d’entendre amb i en el seu context; és a dir,  tot passa en un àmbit que li dona sentit: la família, la  feina, les amistats, etc. De la mateixa manera, dintre nostre, també hi ha 3  àmbits en els que passen les coses: el cos, les emocions i el pensament.
  • Integradora, en el sentit que busca l’equilibri de les nostres dualitats i parts internes mitjançant el diàleg interior, de manera que les posem a “treballar” al nostre favor, pel nostre benestar i salut.

A vegades ens sentim víctimes de la nostra manera de ser i sentim que fem o diem  coses “alienes” a la nostra voluntat. La teràpia Gestalt creu que això pot canviar i que tu tens les eines per a fer-ho: el primer pas es apendre a conectar-se amb l‘aquí i l’ara, el segon exercitar l‘atenció, que no és més que la capacitat de adonar-se de “què noto”, “què sento” i “què penso”, i el tercer pas és la responsabilitat: fer-se càrrec del que em pasa i donat que les circunstàncies no es poden canviar, canviar la manera de pendre-m’ho i d’acceptar-ho. D’aquesta maner, durant el procés terapèutic, es desenvolupa una actitud nova davant la vida: genuïna, espontània i lliure.

La Gestalt és coneguda per posar especial atenció a les emocions i processos emocionals, doncs considerem la persona un ésser “tricerebrat”, com diu el Dr, Claudio Naranjo: cerbell mental, cervell emocional i cervell corporal han d’estar equilibrats. Malauradament la nostra societat va sobrada de cap, d’aquella manera amb el cos  i coixa d’emoció.

Tot això fa que sigui una manera de fer teràpia lliure, espontània, que treball en la confiança de que allò que el client porta aquí i ara és el que per ell és l’important, vingui en forma de queixa o de demanda o comentari.

Durant el procés de teràpia es desenvolupa una actitud  conscient i espontania que permet viure la vida de manera més satisfactoria ( tenir aquella sensació “d’estic allà on haig d’estar” des de la punta del dit gros fins la punta del pel més llarg, passant, com no, pel cor).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s